Bloggartikel

Nya gula stallet klart!

Oj, nu är det verkligen klart – eller…nästan! Men jag kallar det klart nu, efter invigning och allt! 😀 Det återstår ju nästan alltid några detaljer men det får kompletteras i lite lugnare takt hädanefter! Det har varit en lång resa detta med att bygga sitt “drömstall” men nu står det där – färdigt!!!

Vi startade igång det här projektet den 2 november 2011 och invigningen ägde rum den 2 september 2012. Det tog alltså exakt 10 månader att bli klar och målet var att bli klar inom ett år, så det lyckades vi ju med!!

Här kommer nu hela långa historien i bilder och berättelse!

Intill ligghallen och gårdens lösdrift som byggdes 2010 var planen redan från början att det skulle bli ett stall för privat bruk men efter alla tidigare byggnationer och investeringar på anläggningen fanns det 2010 ingen möjlighet att göra fler byggen och det hela föll i väntan på ett nytt tillfälle. Det kom 2011 redan. Stallet skulle byggas men i mycket mindre format än från början, efter otaliga ritningar blev det för 4 hästar och efter enorm beslutsvånda på VAR stallet skulle ligga exakt i förhållande till ligghallen så blev det även ett beslut om detta, jag har ju sjuklig beslutsvånda med vissa saker, viktiga saker 😉 så detta har varit en lång beslutsresa!

Jag ritade idén och pappa som bland annat är arkitekt ritade på “riktigt” (här nedan ett ex. på hur sadelkammaren skulle se ut och beräkning av takhöjd för två våningar)

Så snart ritningarna var klara var det dags för byggstart, 2 november 2011 såg det ut så här:

…inte en så kul syn med andra ord, lera och tråkigt väder men armeringen kom på plats snabbt och gjutning därefter gick i en rasande fart 😀 I betongen där stallgången skulle ligga gjordes ett s k betongmönster för att ge intrycket av en snygg sten belagd stallgång.

Redan i slutet av november kom “skelettet” upp och det gick att föreställa sig hur det hela skulle kunna bli vilket såklart kändes toppen och väldigt spännande! Byggnaden skulle ju sitta ihop med ligghallen och lösdrifts området så att allting skulle bli så praktiskt det bara kunde bli för en gångs skull!

Nästa steg var isolering i hela stallet och i taket och därefter kunde sadelkammaren börja byggas, den skulle bli i två våningar för att stallet visade sig bli så pass högt i tak att det gav utrymme för det och jag ville redan från början utforma sadelkammaren som ett “hus” i huset så att säga, med panel och fönster och allt! 🙂

Att få all elektriskt arbete klart är ju något som sker i ett ganska tidigt stadium vilket är rätt jobbigt för det är mycket av planeringen som måste vara helt klart (!) redan då alltså dvs. exakt vart lampor ska sitta och i detta fall även kablar för övervakningskameror till fölboxarna. Svårt att veta hur man vill ha det innan man sett helheten tycker jag, det var en del beslutsvånda här… Dörrarna däremot var ett enkelt val 🙂

I mitten av december gjordes sedan det sista arbetet före jul, då kom all utvändig plåt på plats samt fönster och till sist hanns det med att få dit samtliga dörrar så det gick att stänga stallet, sedan kom snön!

I början av februari och mars gjordes lite arbeten igen men bara under korta perioder, några dagar då och då och det var först i april 2012 som den invändiga plywooden började bli klar. De vita rören som sticker upp ur plattan är för eluppvärmt vatten eftersom stallet planerades ha s k själv ventilation dvs. inga manuella fläktar, för att spara onödiga elkostnader och ge frisk luft. Dock satte vi ändå in en fläkt för säkerhets skull.

Under vintermånaderna spenderade jag otaliga timmar med att fundera på vilken inredning det skulle vara, låga eller höga boxfronter? Vilket träslag eller kanske plast? Lackerat eller galvat? Oj det var många frågetecken…och så prislappen att ta hänsyn till också. Valet föll till slut på Myrby och jag kan inte vara mer nöjd med både valet av inredning och leverantör på alla sätt och vis, de har löst mina önskemål och jag fick utforma inredningen på mitt vis och med min design! 🙂

Det blev plastplank till slut och när det kommer till solpar mellan fronterna så var jag inne på allt mellan tegel och betong tills jag kom på idén med flake glittrande stolpar!! Det blev ju lite mer originellt vilket är kul 🙂

Så kom våren och bygget fortskred i sakta mak mot vad jag trodde skulle bli slutet redan under sommaren, men så blev det inte, när det väl var dags för alla smådetaljer började en helt nya dimension av både  materialval, färger, ett evigt letande efter rätt pryl och allting förstås omgivet av enorm beslutsvånda ha ha 😀

Sadelkammaren eller “huset” i huset, började ta form och i början av sommaren målade vi och målade,
ut- och invändigt och färgvalen blev väl inte riktigt som jag tänkt från början men det blev jättebra! Sadelkammaren gjordes till slut som en “kopia” på gårdens huvudbyggnad i gult med vita knutar och orange dörr. Valet av klinker till golvet är en sådan lång historia att det förtjänar att läsas i eget blogginlägg här!

Varvat med alla inredningsjobb fick vi avbryta för att jobba utomhus, avloppet skulle färdigställas, det påbörjades givetvis redan då plattan gjöts men sedan stod det arbetet stilla ända till i juli då vi också gjorde iordning baksidan av stallet som ska bli en grusad plats för hästarna att vistas på för att äta eller bara slippa stå i leran! Det blir också två sjukhagar/fölhagar intill en av fölboxarna som också har egen utgång!

All inredning har byggts i obehandlat trä som sedan betsats och lackats väldans många gånger, det är i princip ingenting av träinredningen som är köpt utan allting är handgjort vilket känns väldigt unikt och otroligt kul att få ha varit en del av valet kring allting, från utformning till resultat.

Pappa har bidragit med sin stil till stallet genom roligare foder till alla fönster och dörrar på sadelkammaren och min bror Rickard har tillsammans med pappa tillverkat alla inredningsdetaljer inne i sadelkammare ex. lindskåp, sadelhängare, hjälmhängare, skåpluckor, trappa etc etc. Listan är lång på alla “special” saker 😉

Alla skåp är byggda i plywood som blivit över från innerväggarna i stallet, leveransen blev felberäknad så det var ju perfekt att kunna använda materialet till något behövligt, jag ritade hur dörrarna skulle se ut och sedan betsade och lackade jag och pappa i flera dagar innan allt var klart och kunde monteras upp!

Nu är stallet klart!! Igår den 2 september 2012 var det invigning och många nyfikna tog sig hit och inspekterade och de såg ut att gilla vad de såg 🙂 Stallet har sin stil med de flake-glittriga stolparna och täckeshängarna, kulorna på stolparna glimmar i liknande flake färg som stolparna och spoldelen i stallet fick till slut lite kakel i ovankant trots att pappa och jag hade lite olika åsikt om detta – som i det mesta som kretsat kring det här stallet och bygget men nu tror jag nog till och med att pappa är nöjd! 😉

Själv är jag givetvis mer än nöjd, det hade inte kunnat bli bättre!! Jag är förstås nöjd med allt men en sak som är särskilt bra är allt praktiskt jag tänkt igenom från början och som kommit av den erfarenhet alla häst-år i olika egna stall gett:

– Att det ska vara praktiskt att hantera flera hästar, nu är det bara att öppna en dörr så är hästen i sin hage och mellan stall och ligghall är det bara en enkel dörr så att hästarna i ligghallen hela tiden kan ha kontakt med stallhästarna via den öppna övre delen av dörren.
Det är dessutom smidigt att kunna ta in lösdriftshästarna och spola ben och hantera dem när det är praktiskt ordnat för detta. Utöver den praktiska delen med hästarna så är jag även mycket nöjd med allt praktiskt för min egen del, en genomtänkt sadelkammare med alla utrymmen som behövs och i snygg design,
– helt enkelt en plats som inspirerar till ett fortsatt kvalitativt liv med hästarna i en trevlig och fin miljö!

Jag avslutar därmed det här inlägget och vill tacka ALLA som hjälpt till och gjort det möjligt med det här bygget – det har blivit över all förväntan! Tack till:
Min sambo Fredo – som hjälpt till med “allt” både fysiskt och psykiskt när beslutsvåndan satt in 😉
Natalie – som hjälpt till med hästarna när tiden varit knapp och varit allt-i-allo när det behövts!
Pappa – för hantverk, byggledning och konstruktion med ritningar och vägledning i det mesta!
Bröder Pelle och Rickard som tillverkat specialinredning i stål och trä och gjort allt markjobb!

TACK!!

 

Ditte Lindbom Stall Lövholmen

Hej! Här i Lövholmens blogg är det jag, Ditte, som driver verksamheten Stall Lövholmen med uthyrning av stallplats, som skriver och berättar både om livet med mina egna hästar och vad som händer på gården! Har du frågor och funderingar kring något jag skrivit om är du välkommen att kontakta mig! 

Dela den här artikeln