Det här är ett av de absolut roligaste stunderna med att bygga stall eller när man ska renovera
– när den nya boxinredningen ska monteras! Dagen kom till slut för detta även för det nya stallet här.
Det var inte lätt detta med att välja rätt boxinredning.
Till en början kollade jag runt en del på stall jag kunde googla fram och bilder jag hittade på svenska stall i alla möjliga forum, bloggar och webbsidor, men övergick så småningom till att bara se på vilken inredning som erbjöds från Tyskland, Belgien och Danmark istället då det kändes som om dessa hade mer spännande detaljer. Detaljerna är ju det som är viktigt! Vad är poängen annars med att välja icke-traditionell boxinredning? Med det menar jag alltså vanligt galvat med skjutdörrar, pappas favorit. Enkelt och tråkigt.
Nu är det maj månad och jag började titta på boxinredning i september 2011, jag bestämde mig för vilken inredning det skulle bli 1 maj. Behöver jag nämna något igen om min beslutsvånda? Kniven mot strupen, då går det att bestämma sig, före dess åker tankarna rutsch kana med såpa på, man kan hamna vartsomhelst alltså.
Några kriterier var omöjligt att kompromissa med, 2 av de 4 boxarna ska vara fölboxar alltså med möjlighet att stänga in sto med föl helt i boxen utan risk att någon funderar på om det skulle gå att hoppa ut. Sedan var det lite svårare med de två andra boxarna, jag ville ha lägre fronter. Jag vet att det är en stor olycksrisk om någon häst försöker hoppa över men det är så mycket hästarna kan skada sig på hela tiden och varför tillverkas inredningen i så fall?? För att sukta en eller? Valet stod mellan 4 olika företag, tyskt, danskt och 2 svenska.
Det blev ett av de svenska: Myrby!
Myrby hade jag en tidig kontakt med, de tillverkar sin inredning själva vilket gör att det går att designa själv till viss del, det gillade jag. Jag hade en del egna idéer. Sedan var de också bra att ha att göra med och kom i ett tidigt skede och mätte och kollade stallet inför ritningar som de sedan tillhandahöll och säljaren som skötte mitt ärende måste undrat vad som stod på några gånger eftersom jag som vanligt var tvungen att fundera över alla möjliga alternativ och såklart se det på en ritning. Till slut klarnade allt i dimman och mina små design och praktiska lösningar var klara, priset var prutat och klart och beställningen gjordes!! puh…
Allt anlände inom utsatt leveranstid på 4 veckor och allt var rätt beräknat så när som på några fästen som saknades MEN en sak blev helt fel: FÄRGEN! Åh, nej… de hade missat att plastplanken skulle vara mörkbruna och inte rödbruna – inte bra! Det blev error på min färgskala i huvudet och mina matchningar med FLAKE stolparna och allt, hur skulle det gå? … pappade suckade mest åt mig och inte färgen..hade han fått välja hade det självklart blivit den här färgen från början, han gillar ju allt som är rött …
Ok, det fanns inte så mycket att göra visade det sig, vi hade hjälp på plats för montering av detta och rätt färg skulle ta två veckor till så det var bara till att förhandla sig om priset på denna fel levererade färg och sätta igång med monteringen. Så långt ifrån varandra var inte färgerna men jag hade bestämt valt den mörka (som var snyggast) för att tona ned de röda tonerna som kommer bli i stallet när man väljer plywood på väggar, även om den som är använd i mitt fall faktiskt är ljusbrun – också då vald för att slippa denna “ill-vinröda” (vald av pappa) varianten vi har inne i ligghallen!
Monteringen flöt på hyfsat efter att ha sorterat alla bultar, delar, skruvar, muttrar, galler osv ungefär som en trollkarl som trollar bort en kanin och sedan trollar fram den igen och, skillnande var bara att vi trollade bort och inte tillbaka igen, flera gånger om… Det var många detaljer som skulle komma på rätt ställe så bitvis stod vi som frågetecken allihop och var tvungen att ta en (lång) tänk paus.
Bra blev det i alla fall!! Är jättenöjd! Känns helt 100 faktiskt och det betyder ju i mitt fall succé! Jag valde min inredning utifrån dessa kriterier:
– Praktiskt (galvat istället för pulver lackerat, plastplank istället för trä)
– Valmöjligheter (fölboxarnas dörrar kan öppnas helt i ovankant åt sidan eller så tar man ut gallret i ovandelen och kan öppna och stänga hela dörren enkelt, ena fölboxen kan delas av till en ponnybox)
– Snyggt (lite egen design på dörrar och galler i de höga dörrarna i kombination med Myrbys befintliga val av fronterna Fårö och Baryard)
– Säkert (fölboxarna går att stänga helt, de låga fronterna är extra höga 150 cm, för att undvika onödig hopplust för hästen)
– Lugn miljö (med mellanväggar som har delvis täckt del, lite större för fölboxen som ligger intill övriga 2 boxar)
Här kommer nu en redogörelse i bilder!
Här har vi då en s k tänk paus på bild nr 1 ovan när allt ska startas igång, nästa bild visar en av de låga fronterna som har den lilla egna snirkel detaljen på dörren, fint va? Valde såklart också horisontella plank både uppe och nere på alla fronterna och specialbeställde grövre stolpar på sidorna om dörrarna. På sidorna om fronterna sitter då mina egen designade FLAKE stolpar!!
Ovan ses detaljerna i närbild, till höger fölbox-dörren som har ett uttagbart u-galler om hästen ska kunna titta ut med gott om plats och man vill öppna hela dörren enkelt istället för att öppna hela den övre delen av dörren åt sidan! Se nedan:
Till höger ses den andra fölboxen som inte har någon granne alls, den här boxen har lite val-möjligheter med två dörrar för att kunna bilda en mindre (ponny eller föl) box vid behov och spara en liten del av den stora fölboxen för förvaring av foder! Sedan när boxen behövs för sto med föl igen så tar man bort den tillfälliga mellanväggen för ponny eller föl och vips så är boxen stor igen!
Här ses hela stallet från huvudingången sett, till vänster är det 2 boxar 3×3.5 m med låg Fårö front och längst ned en fölbox på ca 18 kvm! Till vänster är fölboxen som också kan göras om för ensamt föl eller ponny vid behov och då skapa ett litet utrymme på andra sidan denna temporära mellanvägg för ex foder eller annan förvaring.